21 augusti 2012

Batman Begins

Betyg: 5 monument

"Hämnd är inte rättvisa". Det är en av grunderna för ett humanistiskt rättsväsende. I teologisk tradition ställs ofta en gammaltestamentlig hämndlystnad mot det nya testamentets evangelium. Riktigt så enkla och svart-vita är nu inte Bibelns berättelser, så när Bruce Wayne vägrar att låta Gotham gå under trots all den ondska staden rymmer så är han i gott sällskap med den gammaltestamentlige Abraham när denne förhandlar med Gud om att Sodom ska räddas (1 Mos 18:23-33). Empatin är viktigare än hämnden.

Det är snyggt. Det är politiskt korrekt - vilket i sig är helt underbart! - och det är spännande. Medan bilarna jagar, hjälten flyr över hustaken och slagsmålen snabbt avslutas, så pågår diskussionen om huruvida ändamålen helgar medlen, idealism contra defaitism, ondskans natur och den samhälleliga misärens ursprung. Det är både politiskt och teologiskt intressant.

Men bäst är att de två personer som skapar Batman (betjänten Alfred och ingenjören Lucius Fox), de som gör så att Bruce Wayne kan genomföra sin kamp för ett mänskligare Gotham, är bägge i pesnionsåldern. Här tar åldern ut sin rätt. Heder åt ett sådant ålderstänkande!

2 kommentarer: