06 januari 2013

Bröllop i Italien (Den skaldede frisör)


Betyg: 3 monument

En snygg och väl berättad romantisk komedi med extra allt. Så kan en kanske beskriva Susanne Biers senaste film Den skalliga frisören. Hur det kommer sig att den fått titeln Bröllop i Italien på svenska och Love is all you need på engelska är kanske lätt att förstå, men samtidigt lite obegripligt. Den skalliga frisören är i det här sammanhanget en betydligt bättre och mer rättvisande titel. I genren romantisk komedi är det en bra film. Susanne Bier kan sitt hantverk och berättar elegant om Ida som precis avslutat cellgiftbehandling efter en bröstcanceroperation. Trine Dyrholm gestaltar hennes förvirring, både rädsla inför sjukdomsskov och förhöjda livskänsla, på ett trovärdigt och inkännande sätt. Leif, hennes bufflige och relationsinvalida make, spelas också förträffligt väl av Kim Bodnia (Bron). Ingen kan darra på underläppen som han. Hustruns sjukdomstid har minsann inte varit så lätt för honom heller.

På väg till dotterns bröllop i Italien möter Ida Philip. Just valet av manlig huvudrollsinnehavare har jag undrat över, men nog är väl blinkningen till Mamma Mia väldigt tydlig både när det gäller valet av skådespelare (Pierce Brosnan) och valet av miljö för dramat (pittoresk bergsby i Syditalien)?! Men Pierce Brosnan är inte så dum i rollen och hans ilskna och smått förgrämda livshållning mjuknar i takt med Idas direkta och inte alltid så vänliga repliker. Vad Susanne Bier gör är att hon både ger oss en bra romantisk komedi, så som vi förväntar oss att en sådan bör vara, och överraskar genom att inte alltid ge det vi förväntar oss. Därför tycker jag om den här filmen.

2 kommentarer:

  1. Men den slutar ändå rätt förväntat mellan Ida och Philip. Efter några krumelurer. Den var ok, men jag hade kunnat missa den också.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig. Men den var bättre än mina mycket lågt ställda förväntningar och jag tycker att den är intelligent gjord och bra skådisar. T ex Paprika Steen.

    SvaraRadera