20 februari 2014

Frozen (Frost)

Betyg: 3 monument

Det här är en av de bättre 3D-filmer jag sett. En värld täckt av snö och is lämpar sig väl för tekniken och det blir ibland magiskt vackert. Men bäst är den inledande kortfilmen med Musse Pigg och hans vänner, där det gamla svart-vita originalet blandas med ny 3D-teknik. Och plötsligt kommer figurerna ut ur bildrutan och in på biografens scen och gör sina loopar ut i biosalongen.
 
Frost (Rimfrost vore kanske en bättre svensk titel?) är en typisk Disney-film och medan den fortgår undrar jag: Hur stora ögon och hur smal midja kan en prinsessa verkligen ha? Och hur tappad och otvättad kan en ung man av folket bli? Det är onekligen lite tröttsamt och som det brukar vara i Disneys värld så är det huvudpersonernas side-kickar som är behållningen, i det här fallet en ren, Sven, och en snögubbe, Olof.
 
Ett plus dock för berättelsen om prinsessan Elsa som har magiska krafter vilka gör att allt hon tar i blir till is och snö. Hennes ensamhet och isolering från andra människor är både djupt tragisk och lätt att förstå utifrån att hon inte vill göra någon illa. Men det är bara när hon blir tvingad att berätta om sin stora hemlighet som möjligheten till ett annat liv öppnar sig, och det tycker jag är en fin berättelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar